• Home
  • Nieuws
  • Foto-expositie "Verlaten" van Paul van Bueren bij Sjakie's Galerie
Paul van Bueren - Sjakie's Galerie

Foto-expositie "Verlaten" van Paul van Bueren bij Sjakie's Galerie

De vele gezichten van verlatenheid: nieuwe zwart- wit portretten van Paul van Bueren 

Januari, de grijze maand na alle feestdagen. Waarin je verplicht gezellig samen moet zijn met je naasten. Maar wat als je alleen bent? Of misschien wel eenzaam? De periode na de kerstvakantie is ook een notoire periode voor scheidingen en het beëindigen van relaties. Het is daarom fijn dat je aan het begin van januari inspiratie, herkenning of misschien wel troost kunt vinden in de foto-expositie ‘Verlaten’, van fotograaf Paul van Bueren. De opening is op 7 januari om 11 uur ‘s ochtends, in Sjakie’s Galerie op de Vlasmarkt in Middelburg. Deze galerie organiseert tentoonstellingen voor het goede doel: het bouwen van een zorgvilla voor zieke kinderen en hun ouders.  
 
Abandoned places, abandoned people 
Van Bueren deed een beeldonderzoek naar het thema ‘verlaten’. Je kunt zelf iets of iemand verlaten, of verlaten worden. Maar ook jezelf verlaten, in de steek laten.  
Eerder portretteerde hij ‘abandoned places’: verlaten plekken, stukjes niemandsland.Waar je de menselijke aanwezigheid voelde, juist door hun afwezigheid. Nu draait hij dit om en zoomt hij in op ‘abandoned people’: mensen die even zelf in niemandsland verkeren. Met sommige modellen werkte hij al eerder samen. Maar er zijn ook vele nieuwe vrouwen (want alle geportretteerden zijn vrouwelijk), die allemaal een eigen verhaal durfden te delen bij dit thema. Paul vond zijn nieuwe modellen na een oproep op social media en vertaalde hun verhalen naar analoog geschoten zwart-wit portretten. Soms in zijn woonkamerstudio maar meestal buiten - bij een boerderij, in een weiland, aan zee. Het maken van deze serie was ook een opdracht aan zichzelf, een goed voornemen: naar buiten gaan, erop uit trekken en werk maken, ook al blijf je liever binnen zitten als de dagen even grijs zijn. Maar juist dankzij grijstinten en zwart-wit kun je verhalende, tijdloze foto’s maken.  
   
Maand van goede voornemens 
Ze hangen vanaf 7 januari in de nieuwe Middelburgse galerie in het monumentale pand ’s Hertogenbosch, aan de Vlasmarkt. Hier organiseert Stichting Chocolate
Lovers kunsttentoonstellingen. Eigenzinnige exposities, onder de naam Sjakie’s Galerie. Opbrengsten gaan naar de bouw van een Willie Wonka Villa, waar zieke kinderen samen met hun ouders kunnen verblijven. Deze Middelburgse galerie had Van Bueren al op de planning staan, maar dan voor augustus 2018. Er kwam echter eerder een plaatsje vrij en Paul liet zich niet afschrikken door de stevige deadline. Januari past immers als maand veel beter bij het
thema verlatenheid dan augustus: het is de grijze, rustige maand na al die verplichte feestdagenstress. Een maand van goede voornemens, zoals eindelijk doen wat je wil doen. Een maand van radicale beslissingen.Van Bueren was er in ieder geval klaar voor, met 148 nieuwe portretten. Die hij nu teruggebracht heeft naar de 20 allerbeste.  
 
Hunkering naar  
Deze nieuwe portretten worden (op eentje na) pas bij de tentoonstelling onthuld en zijn nog niet eerder te zien geweest. Dat was soms heel moeilijk voor Van Bueren, die zijn werk graag deelt op social media zoals instagram (waar hij meer dan 2000 volgers heeft).“Soms deed het zelfs fysiek pijn om het niet met de wereld te delen: als ik net een prachtig beeld had gemaakt, samen met een moedig model”. Maar hij wilde deze serie van 20 portretten exclusief houden, zodat je echt naar de galerie moet komen om de impact te voelen. Jezelf de deur uitschoppen en onder de mensen komen, zoals dat goede voornemen, tegen vereenzaming. De wereld in en jezelf laten inspireren door het moois. Soms groot, soms klein en toevallig. En dat gevoel van ontdekking dan samen delen. Het werk van Van Bueren verkent de hunkering naar verbondenheid versus alleen willen zijn, in stilte.Vaak een hele opgave, in een schetterende glitterwereld met permanent zonnige filtertjes. Paul wil laten zijn wat er echt is, inzoomen op waarachtigheid. En omcirkelt de eenzaamheid, die ook heel mooi kan zijn.Want juist alleen kun je je eigen waarheid ontdekken, en kunst maken.
 
Sjakie’s Galerie,Vlasmarkt 51 in Middelburg
Opening expositie ‘Verlaten’: zondag 7 januari 2018, 11 uur.  
Openingstijden galerie in januari: 
Donderdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur 
 
Paul van Bueren (Gouda, 1979) woont en werkt in Goes als fotograaf en wordt geroemd om zijn pure, verhalende portretten.Van Bueren besteedt graag alle tijd en aandacht aan zijn onderwerpen. Daarom werkt hij graag analoog, met fotografisch erfgoed: polaroids, zelf chemisch ontwikkelen, foto’s aan de waslijn.  
Hij maakte eerder de expositie 4 x 5: vier bij vijf is de afmeting van zijn intieme woonkamerstudio, waar Paul veel portretten bedenkt en maakt. Maar vier keer vijf staat ook voor de afmeting van het negatief, en voor het aantal portretten in de expo. Andere series van hem zijn ‘I Love You Decay’, over de schoonheid van verval. Daarvoor drong hij onder andere diep binnen in de verlaten Thermphos fabriek.Voor een onthullende fotoserie die de schoonheid van de slapende fabriek portretteert: een surrealistisch, vergiftigd monstercomplex.Waar echter ook hechte teams van arbeiders een leven lang gewerkt hebben, in dienst van de samenleving.

 

Tags: portretten, fotograaf, Sjakie's Galerie, Paul van Bueren

Afdrukken E-mail

Blijf op de hoogte!


U kunt de deelnemers aan de route elke eerste zondag van de maand bezoeken. Met uitzondering van januari.
Natuurlijk kunt u altijd een afspraak maken met een afzonderlijke deelnemer voor een ander tijdstip. Kijk hiervoor even op de deelnemerspagina's.

Wilt u contact met het bestuur van de Stichting Kunst en Cultuurroute Middelburg? Gebruik dan het contactformulier