• Home
  • Nieuws
  • Foto-expositie "Verlaten" van Paul van Bueren bij Sjakie's Galerie

Welkom op de nieuwspagina van de Kunsten Cultuurroute Middelburg. Wij doen ons best hier de laatste nieuwtjes van de route weer te geven, maar er is meer! Bekijk hiervoor ook onze facebookpagina en volg ons op Twitter!

Tags: Middelburg, kunstenaars, Kunst & Cultuurroute Middelburg, Nieuws KCRM, Antiek, Musea

Zeeuwse Gasten KCRM

Zeeuwse gasten bij de Kunst-en Cultuurroute

We gaan het nieuwe seizoen van de Kunst- en Cultuurroute Middelburg traditiegetrouw van start met ‘Zeeuwse Gasten’. Voor het derde opeenvolgende jaar nodigen kunstenaarsateliers binnen de route een collega-kunstenaar uit Zeeland uit om samen, op de eerste zondag van februari, te exposeren. Met gastkunstenaars uit Sas van Gent, Wemeldinge, Zierikzee, Vlissingen en Middelburg versterken wij onze binding met de omgeving. Er is nog meer Zeeuws nieuws. Het CBK presenteert de Zeeuwse Lichting van 2017: er wordt werk getoond van dertien in 2017 aan een Nederlandse academie afgestudeerde kunstenaars, vormgevers en illustratoren. Allen geboren of woonachtig (geweest) in Zeeland en Galerie Gerritse exposeert deze maand (o.a.) werk van Regi van Driel uit Kortgene. Maar er is veel meer te zien tijdens de Kunst- en Cultuurroute. Raadpleeg de plattegrond en het overzicht voor uitgebreide informatie over alle locaties. Stap overal gerust binnen, u bent van harte welkom. En dat elke eerste zondag van de maand weer (m.u.v. januari). Om u extra tijd te geven kennis te maken met onze vele Zeeuwse Gasten zullen de ateliers met een Zeeuwse Gast al om 12.00 uur hun deuren openen. De overige locaties van de route zijn, zoals gebruikelijk, open van 13.00 tot 17.00 uur.

Deelnemers Zeeuwse Gasten: 

Deelnemer KCRM Zeeuwse Gast Website
Toos van Holstein   Anneke Coppoolse   www.annekecoppoolse.nl
Juul Kortekaas   Greet Lyklema   www.greetlyklema.nl
Gerdi Zwaan   Frans Kegels   www.franskegels.com
Sandra van der Meulen   Nanda Runge   www.nandarunge.nl
De Rooprintpers   Virusgrafiek   www.virusgrafiek.nl
Blauwe Hope   Krina Wattel    
Hanny Mallekote   Dieuwke Parlevliet   www.zeeuwsblauw.nl
Pakhuis 22   Henriette Verburgh   www.henrietteverburgh.nl
Petra Bouman   Anneke de Vries    

vignet Zeeuwse Gasten
Deelnemende ateliers zijn herkenbaar aan dit vignet in de Uitloper; zij zijn vanaf 12.00 uur open. Overige deelnemers zijn open  van 13 – 17 uur. 

 

Afdrukken E-mail

galerieGerritse - Marianne de Jong

Regi van Driel en Marianne de Jong bij GalerieGerritse

Zondag 4 februari aanstaande vindt de feestelijke opening plaats van de nieuwe expositie in het vernieuwde GalerieGerritse. Na een grondige verbouwing heeft de galerie een ander uiterlijk gekregen.

De tentoonstelling wordt geopend door de heer Ed de Graaf. U bent van harte uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje de tentoonstelling te bekijken en kennis te maken met de exposanten.

Tijdens de expositie is werk te zien van Regi van Driel en Marianne de Jong. Tevens zijn er sieraden en is er ander werk te zien van een aantal Zeeuwse kunstenaars.

Lees meer

Afdrukken E-mail

Paul van Bueren - Sjakie's Galerie

Foto-expositie "Verlaten" van Paul van Bueren bij Sjakie's Galerie

De vele gezichten van verlatenheid: nieuwe zwart- wit portretten van Paul van Bueren 

Januari, de grijze maand na alle feestdagen. Waarin je verplicht gezellig samen moet zijn met je naasten. Maar wat als je alleen bent? Of misschien wel eenzaam? De periode na de kerstvakantie is ook een notoire periode voor scheidingen en het beëindigen van relaties. Het is daarom fijn dat je aan het begin van januari inspiratie, herkenning of misschien wel troost kunt vinden in de foto-expositie ‘Verlaten’, van fotograaf Paul van Bueren. De opening is op 7 januari om 11 uur ‘s ochtends, in Sjakie’s Galerie op de Vlasmarkt in Middelburg. Deze galerie organiseert tentoonstellingen voor het goede doel: het bouwen van een zorgvilla voor zieke kinderen en hun ouders.  
 
Abandoned places, abandoned people 
Van Bueren deed een beeldonderzoek naar het thema ‘verlaten’. Je kunt zelf iets of iemand verlaten, of verlaten worden. Maar ook jezelf verlaten, in de steek laten.  
Eerder portretteerde hij ‘abandoned places’: verlaten plekken, stukjes niemandsland.Waar je de menselijke aanwezigheid voelde, juist door hun afwezigheid. Nu draait hij dit om en zoomt hij in op ‘abandoned people’: mensen die even zelf in niemandsland verkeren.

Lees meer

Afdrukken E-mail

Henriette Verburgh Zeeuwse Gast Pakhuis 22

Henriette Verburgh - Zeeuwse Gast - Pakhuis 22

VREEMDEN, meer niet…?

Als je met iemand in de tram zit denk je niet in overeenkomsten en verschillen tussen je medereizigers. Er zitten vreemden. Personages waar je niets mee te maken hebt.
Mijn werk gaat over deze vreemden, of liever vermeende vreemden. Mensen die ongewild, ongeweten aan elkaar gelinkt zijn via banden. Niet alleen familiebanden, rollen, gevoelsbanden maar ook via banden die we zelf niet kunnen benoemen, of niet eens door hebben. Het gaat over mensen die er zijn, geweest zijn en nog komen en die met elkaar een vreemde dans uitvoeren die we leven noemen. Een dans over de dood heen.

Lees meer

Afdrukken E-mail

Dieuwke Parlevliet - Zeeuwse Gast - Atelier Hoed Gezien

Dieuwke Parlevliet Zeeuwse Gast bij Hoed Gezien

'Zeeuws blauw’ zijn de oesters die Dieuwke Parlevliet beschildert. Ze zijn te bekijken in het atelier van Hanny Mallekote op de Nadorstweg. Van oesters met klassieke motieven tot oesters als een kleine wereld op zich, er is heel veel mogelijk rond het thema Zeeuws Blauwe oesters. Zelfs wit op wit… 

Parlevliet maakt oesters waarbij een oude VOC-kaart hoort net als oesters bij een tentoonstelling met Chinees porselein. Haar exploraratie van de oesterschelpen uit de Oosterschelde, is in volle gang. Kom voor een ‘tussenstand’ een oestertje ‘proeven' tijdens de tentoonstelling op 4 februari bij Atelier Hoe Gezien.

Lees meer

Afdrukken E-mail

Nanda Runge - Zeeuwse Gast - Sandra van der Meulen

Nanda Runge Zeeuwse Gast bij Sandra van der Meulen

Tijdens de residency in China van 3 maanden in 2017 heb ik een serie werken gemaakt die bestaat uit foto’s, schilderingen op papier en gekleurde assemblages. De gekleurde assemblages zijn een mix van gejutte en gekochte voorwerpen. Deze vertegenwoordigen een doekje voor het bloeden voor de bouwvakkers die alle dagen aan het werk zijn om China op te bouwen. Tegelijkertijd lijken de composities op een plattegrond/maquette van een imaginaire stad. Samen met de foto’s en schilderingen op papier geven zij mijn beeld van China weer. China is momenteel één van de grootst groeiende economieën, met het meeste kapitaal ter wereld. De verhoogde wegen op pilaren, vliegvelden en wolkenkrabbers geven een futuristisch beeld. Alle nieuwe gebouwen, bruggen en wegen zijn gemaakt van beton. In China is de laatste paar jaar meer beton verbruikt dan Amerika in de laatste honderd jaar.

Lees meer

Afdrukken E-mail

Anneke Coppoolse - Zeeuwse Gast - Toos van Holstein

Anneke Coppoolse Zeeuwse Gast bij Toos van Holstein

Keramist Anneke Coppoolse is dit keer de Zeeuwse Gast in het atelier van Toos van Holstein. Anneke's kunstobjecten verschillen op diverse manieren met de olieverfschilderijen van Toos. Maar juist die verschillen in kleur, materiaal en vormgeving versterken het totaal van deze expositie. Beide kunstenaars vullen elkaar aan.

Lees meer

Afdrukken E-mail

CBK

Zeeuwse Lichting 2017 bij CBK

Centrum voor Beeldende Kunsten Zeeland presenteert van zaterdag 20 januari t ⁄m vrijdag 23 februari 2018 het werk van dertien in 2017 aan een Nederlandse academie afgestudeerde kunstenaars en vormgevers. Allen zijn geboren of woonachtig (geweest) in Zeeland. Zaterdag 20 januari om 15.00 uur opent Kathrin Ginsberg, directeur CBK Zeeland, de tentoonstelling. U bent van harte welkom!

Lees meer

Afdrukken E-mail

Anneke de Vries - Zeeuwse Gast - Petra Bouman

Anneke de Vries Zeeuwse Gast bij Petra Bouman

Ik volgde van 1975 tot 1979 op de Stadacademie te Maastricht de opleiding edelsmeden. De Stadsacademie was destijds de enige kunstacademie in Nederland met een opleiding edelsmeden. Mijn leermeester was Fons Paanakker, hij leerde mij zilver- en goudsmeden, stenen zetten, schakelkettingen maken en ringen solderen. Het echte edelsmeden dus. Maar omdat het een kunstopleiding was, introduceerde Paanakker ook andere materialen die overal te vinden zijn en gebruikt kunnen worden, kiezelstenen bijvoorbeeld.
In die tijd kwam het gebruik van plexiglas en staal in sieraden op. Ik vond dat niet alleen mooi materiaal, de strakke vormen die die sieraden daarmee kregen spraken mij sterk aan. Nu, jaren later gaat mijn voorkeur nog altijd uit naar alternatieve materialen.

Lees meer

Afdrukken E-mail

Virusgrafiek- Zeeuwse Gast - Roofprintpers

Virusgrafiek Zeeuwse Gast bij Roofprint pers

Drie jaar geleden werd er tijdens de ‘grafiekmaand’ Virusgrafiek opgericht, een platform voor de grafische kunsten in Zeeland. Doel was (en is) ons enthousiasme voor grafiek met zoveel mogelijk collega’s/geïnteresseerden te delen, ofwel het ‘grafiekvirus’ te verspreiden. Er is ruimte gevonden bij kunstwerkplaats KipVis in Vlissingen Daar is een vaste kern aan het werk op verschillende persen. Expirimenten worden hierbij niet geschuwd. Tijd dus voor een hernieuwde kennismaking en een mooie gelegenheid om de Virus-drukkers te ontmoeten!

Lees meer

Afdrukken E-mail

Krina Wattel - Zeeuwse Gast - Blauwe Hope

Krina Wattel Zeeuwse Gast bij Blauwe Hope

Na jarenlang met de draaischijf gewerkt te hebben, houd ik me nu vooral bezig met handvormen: vazen, schalen, kleine dieren.
Ik geniet van het werken met porseleinklei: kleine voorwerpen zoals mobiles, tegeltjes, waxinelichtjes en dergelijke.
Verder heb ik me toegelegd op het gieten bekertjes, schaaltjes en  zo meer, gedecoreerd met zeeuwse woordjes in kleine blauwe lettertjes. Fragiel, vaak een beetje vervormd. 

Lees meer

Afdrukken E-mail

Frans Kegels - Zeeuwse Gast - Gerdi Zwaan

Frans Kegels Zeeuwse Gast bij Gerdi Zwaan

De rode draad in mijn werk is: “de magie van het ontmoeten”.  Alles wat ik beleef kan aanleiding zijn tot het maken van een beeld, een serie beelden of uitmonden in een project. Series zijn gebaseerd op een thema zoals ‘Sporen’, ‘Documenten’.
In het project ‘Révélation’ (16m2) zijn gebeurtenissen uit mijn leven samengebracht. Mijn werk is dan ook heel divers. De aard van een ervaring bepaalt in welke techniek ik mijn beleving daarvan het best kan her-beelden. Brons, glas, corten-staal zijn het meest gebruikt.

Lees meer

Afdrukken E-mail

Blijf op de hoogte!


U kunt de deelnemers aan de route elke eerste zondag van de maand bezoeken. Met uitzondering van januari.
Natuurlijk kunt u altijd een afspraak maken met een afzonderlijke deelnemer voor een ander tijdstip. Kijk hiervoor even op de deelnemerspagina's.

Wilt u contact met het bestuur van de Stichting Kunst en Cultuurroute Middelburg? Gebruik dan het contactformulier