instagram57facebook 

07 CBK Zeeland

KKW 2024Van Letter tot Handtekening; de taal van kunst

CBK Zeeland toont t/m vrijdag 19 april 2024 werk van Boris Tellegen, de kinderkunstweek-kunstenaar van 2024, in combinatie met uiteenlopende kunstwerken van 12 Zeeuwse kunstenaars rond het thema van de Kinderkunstweek:
Van letter tot handtekening, de taal van kunst.

Dit thema nodigt jong en oud uit om de kracht en expressie van kunst te ervaren, waarbij elke lijn en elke handtekening een uniek verhaal vertelt.

Speciaal voor kinderen is er tijdens de Kinderkunstweek een speurtocht.

De 12 Zeeuwse deelnemende kunstenaars zijn:
Anna Blom, Anita Martens-Beirens, Eef de Graaf, Servi van Grinsven, Ko de Jonge, Lilith de Jonge, Ton Lamper, Marijke Leertouwer, Sandra van der Meulen, Yolanda Roosen, Petra Rouwendal en Henriëtte Verburgh.

De opening van de tentoonstelling is zondag 3 maart 2024 om 15:00 uur

Hartelijk welkom!

CBK Zeeland, Balans 17, Middelburg, tel. 0118-611443, info@cbkzeeland.nl
Openingstijden: ma t/m vr 9.00 – 17.00 uur 1e zo vd mnd 13.00 – 17.00 uur

www.cbkzeeland.nl 
www.kinderkunstweek.nl

20 Atelier Toos van Holstein

foto website en social mediaZondag 7 april, 1e zondag van de maand. Dus is de oude stad van Middelburg dan weer het centrum van een kunstfeest met de april-editie van de 25-jarige Kunst&Cultuurroute. En dus is het ook feest in het 18e eeuwse atelier van Toos van Holstein aan de Korendijk 56. Wat er dan te zien is van haar olieverfschilderijen, aquarellen, keramiek, mixed media op alu-dibond, beelden, steendrukken enz.? Laat je verrassen!

14 Middelburg Schilderkunst

DomburgBadpaviljoenwebformaatDomburg

Het Badpaviljoen in Domburg blijft een uniek mooi bouwwerk, wat ik natuurlijk ook altijd nog een keertje wilde schilderen…dus bij deze!

U bent tevens welkom om mijn EXPOSITIE bij SVRZ ’t Gasthuis te gaan bezoeken (dagelijks open van 8:00 tot 19:00 uur). Via het Molenwaterpark loopt u gemakkelijk naar de locatie aan het Noordpoortplein 2. Als dank voor uw bezoek kunt u daar een gratis kunstkaart meenemen van het schilderij van de Vleugelnoot (zolang de voorraad strekt).

Adres

Middelburg Schilderkunst
Wieteke Hendrikx
Schuitvlotstraat 3
4331 SX Middelburg
www.middelburgschilderkunst.nl
www.wietekehendrikx.nl
msk@telfort.nl

Openingstijden

1e zondag van de maand van 13–17 uur
Daarnaast is atelierbezoek ook mogelijk op afspraak.

10 Beeldhouwatelier expositieruimte Pakhuis 22

pakhuis 22Over Carla Kersteloo en haar werk.
Fotografie is een van mijn grote passies. Mijn foto's weerspiegelen de schoonheid van de natuur, mensen en culturen, maar zijn tevens een ode aan de diversiteit van leven in het algemeen. Met mijn werk probeer ik de kijker nieuwsgierig te maken door belangstelling te wekken voor een thema, mensen met andere ogen te laten kijken naar de wereld om ons heen.

‘Juwelen uit de Zee'
Achter de dijk op het strand, de plek waar prachtige kwallen aanspoelen, Juwelen van de zee. Door hen centraal te stellen in mijn werk wil ik de aandacht vestigen op het bijzondere van het gewone. De schoonheid van de kwal, gewoonlijk als vies, lelijk en gevaarlijk ervaren, naar boven halen, als een mooi juweel op het strand.
Elke kwal is uniek in zijn soort. Ik beeld ze uit als schitterende juwelen, metaforen van leven en van dood.

32 KUNSTHUIS André

Anthony van Dyck; meester van het Barokke portret

Tijdens de aankomende 'Dag van de Kunst- en Cultuurroute' verkent hedendaags portrettist André Romijn het leven en de nalatenschap van Sir Anthony van Dyck, de 17e-eeuwse Vlaamse schilder wiens meesterschap de kunst van de barok opnieuw definieerde en kunstenaars tot op de dag van vandaag blijft inspireren. In KUNSTHUIS André zijn meerdere etsen te bewonderen evenals andere Barokke werken, o.a. uit de cirkel van Rubens en een 18e eeuwse modello van Sebastiano Conca.

In de ochtend zal van 11.00 – 12.00 een lezing plaatsvinden, waar André Romijn je leidt door de opmerkelijke reis van Van Dyck, van zijn vroege artistieke invloeden onder Peter Paul Rubens in Antwerpen tot zijn transformerende jaren in Italië en zijn uiteindelijke opgang naar het hof van Engeland.

 

Innovatieve technieken

Romijn zal ingaan op Van Dycks unieke vermogen om de grootsheid van de barok te vermengen met intieme menselijke expressie, waarbij hij portretten maakte die het prestige van zijn onderwerpen uitstraalden zonder hun persoonlijke essentie op te offeren. Aan de hand van een gedetailleerde blik op de belangrijkste werken van Van Dyck zal de lezing onthullen hoe zijn innovatieve technieken en zijn psychologische scherpzinnigheid nieuwe standaarden voor portretkunst creëerden die tot ver buiten zijn eigen tijdperk weerklank vonden.

Romijn belicht Van Dycks stilistische evolutie, zijn artistieke proces en zijn invloed op de portretkunst en zal een hedendaags perspectief bieden op het begrip van het werk van deze meester. Het doel van de lezing is om de draden te verbinden tussen de benadering van kunst in de barokperiode en de ononderbroken draad die leidt tot moderne portretkunst, door parallellen te trekken met Romijns eigen artistieke inspanningen en hoe de invloed van de grootmeester voortduurt in de hedendaagse kunstwereld.

 

Een fascinerende reis

André Romijn geeft vanuit zijn eigen ervaring als portrettist persoonlijk inzicht in de technieken en visie van Van Dyck en biedt de aanwezigen niet alleen een historisch verslag, maar ook een kunstenaarsperspectief op de blijvende impact van het werk van Van Dyck. Deze lezing belooft een fascinerende reis te worden door het leven van een meester die de portretkunst voor altijd veranderde.

 

Reserveren is noodzakelijk

Deze lezing, zondag 7 april, tijdens de Dag van de Kunst- en Cultuurroute, en begint in KUNSTHUIS André om 11.00 uur (duur: 1 uur). Reserveren (via website romijnart.com )is noodzakelijk omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is.

 

Must-attend voor kunstliefhebbers

Deze lezing is een must voor kunstliefhebbers die zich willen onderdompelen in de pracht en praal van de barok door het leven van Sir Anthony van Dyck, begeleid door de inzichten van hedendaags portrettist André Romijn. Je krijgt een diepere waardering voor Van Dycks revolutionaire technieken en blijvende impact op de kunstgeschiedenis, terwijl je in contact komt met andere kunstliefhebbers en inspiratie vindt in de tijdloze elegantie en emotionele diepte van zijn portretten. Ga met ons mee op een boeiende reis door de wereld van een meester wiens werk door de eeuwen heen blijft nazinderen.

Meer info: www.romijnart.com 

Jan-van-Nassau-after-Van-Dyck-portrait-painting-gallery
Follower-Peter-Paul-Rubens-Christ-on-the-Way-to-Calvary-KUNSTHUIS-Andre-Middelburg
Anthony-van-Dyck-lezing
putti-van-dyck-1618
MagistrateaftervanDyckbyAndreRomijnKUNSTHUISAndre1ifztdd
Danae-after-Anthony-van-Dyck-by-Johann-Georg-Weinhold
MagistrateaftervanDyckbyAndreRomijnKUNSTHUISAndre1ifztdd-1
madonna-with-child-after-peter-paul-rubens-by-andre-romijn-2020-ig
Holy-family-with-infant-John-Sebastiano-Conca-december-frame-2021

01 Het Lokaal

De naam van de kunstenaar is Johannes van Engelen.
Hij woont sinds een jaar in Vlissingen.
Hij is al meer dan 30 jaar actief in het beeldhouwen in steen, met name hardsteen.
De disciplines die hij beheerst zijn, letterhakken, machinaal beeldhouwen, en
natuurlijk beeldhouwen op de traditionele manier, namelijk met hamer en beitel
en diverse andere gereedschappen.
Johannes beeldhouwt in verschillende soorten hardsteen, zoals in Belgische en Ierse hardsteen, in marmer, in Franse kalksteen.
Zo ook in Diabas, welke steensoort in Lixfeld in Duitsland wordt gewonnen.
In deze steensoort maakte hij een beeld van 2,5 meter hoog.
Dit beeld staat in de tuin achter een basisschool in Dongen; het is een zogenaamd
aaibaar beeld.
Zijn sculpturen zijn abstract en geïnspireerd door geometrische vormen en vaak
door moderne architectuur.
Hij exposeerde meerdere keren in Nederland, en ook in Duitsland.
Nu voor het eerst in Zeeland.

16 Atelier Sandra van der Meulen

etalagelostintranslationAtelier Sandra van der Meulen is op 7 april gesloten.
Toch graag werk van haar zien?
In de tentoonstelling ‘Van letter tot handtekening, de taal van kunst’ in het CBK is een werk uit de serie 'If this is I' te zien.
Of neem een kijkje in de etalage van het atelier. Er hangt een aantal werken uit de serie 'moments' (kleine objecten op geroest staal) en een werk op papier uit de serie 'Lost in translation'.

18 Het Cultuurhuis Kuiperspoort

CURSISTEN SPEKTAKEL
THE FLOOR IS YOURS!

Trots geven de docenten van het Cultuurhuis Kuiperspoort op zondag 7 april het podium aan hun cursisten. Van alle disciplines - schilderen, tekenen, sumi-e, etsen, fotografie, keramiek - wordt werk geëxposeerd dat tijdens de cursussen en het open atelier is gemaakt. Vaak verrassend en van hoge kwaliteit.

Ook zijn de meeste docenten en een aantal cursisten aanwezig. U kunt dus volop inspiratie opdoen om ook aan de slag te gaan met uw creative talenten tijdens één van de cursussen of in het open atelier. Alle vragen die u heeft zijn natuurlijk welkom. De docenten en cursisten kijken uit naar uw komst!


Cultuurhuis Kuiperspoort
Zondag 7 april van 13.00 tot 17.00
Cultuurhuis, Kuiperspoort 18, Middelburg

www.cultuurhuis-kuiperspoort.nl 
email info@cultuurhuis-kuiperspoort.nl
insta @cultuurhuiskuiperspoort
facebook cultuurhuis kuiperspoort

cultuurhuis010
cultuurhuis007
cultuurhuis005
cultuurhuis009
cultuurhuis006
cultuurhuis008
cultuurhuis002
cultuurhuis004
cultuurhuis003
cultuurhuis04

26 Middelburgse Atelier stichting GHL

“Terugkeren tot de wortels, dat is stilte,
teruggaan naar het wezenlijke.” (Lao-Tse)

Verbeelden van stilte is de titel en het thema van de tentoonstelling met werk op papier van Kees van de Ven. Niet de statische stilte van een plek of moment, maar de dynamische stilte die groeit in het proces van uiterst geconcentreerd werken. Een intensief prces dat intense beelden voortbrengt, een meditatieve manier van werken om het wezenlijke te bereiken: innerlijke stilte, innerlijke vrijheid, bron van hoop.
De locatie is nieuw: de eeuwenoude Engelse Kerk aan de Bodenplaats. Eind vijftiende eeuw gebouwd als kloosterkapel. Een eeuw later ingericht als tapijtwerkplaats, waar de beroemde gobelins uit het Zeeuws Museum zijn geweven. Een deel van het klooster werd later ingericht als Simpelhuys, krankzinnigeninrichting. Nu wil de beheerder de gebouwen een nieuwe maatschappelijke bestemming geven. Deze tentoonstelling is een eerste aanzet.
Op 3 maart en 7 april is de locatie voor het eerst onderdeel van de Kunst en Cultuurroute Middelburg.

kees1

kees2