instagram57facebook 

27 Atelier Riet Wullems

I.v.m heersende griep gesloten.

15 SmithArt

Theo Jordans

Studeerde aan Minerva Groningen,
beeldend Kunstenaar en Docent Beeldende Vorming/CKV,
heeft zich de laatste jaren vooral georiënteerd op het Vlaamse landschap
en de zee.

www.theojordans.nl

tieneke 001 tieneke 002

 

tineke2

01 Het Lokaal

felixKunstroute Middelburg 25 jaar.
Felix Zekveld expo; Killing the Decades.
Zusterplein 8, het Lokaal.

Een nieuw tijdperk, verse tijdsgeesten en een gerenoveerd gebouw.
https://www.youtube.com/watch?v=Muo_qnVbeUo

Blijf je even plakken?
Ctrl C + Ctrl V

Kunstenaar Felix Zekveld. www.felixzekveld.com

Zaterdag en zondag 3 en 4 februari, 13:00 tot 17:00 uur.

 

20 Atelier Toos van Holstein

Geen Zeeuwse Gast dit keer in het Middelburgse atelier van Toos van Holstein. Ze is i.v.m. komende exposities zelf te druk bezig geweest in haar andere atelier in het Franse Nice om voor zo'n Gast te kunnen zorgen. Maar wel is ze net op tijd terug in Middelburg om op zondag (zaterdag dus niet) haar atelierdeuren te openen. Om in die prachtige 18e eeuwse ruimte haar olieverven, aquarellen, steendrukken, beelden en keramiek te kunnen tonen.

foto atelier

23 de roofprint pers

Zeeuwse gasten 2024: Martin van Thiel

Martin van Thiel
over vissen, vrijheid en kwallen
over Maria en de Burcht van de Vrede

tekeningen, boeken, foto’s & wat voorwerpen.

Dit jaar is Martin van Thiel mijn zeeuwse gast. Hij woont weliswaar in Utrecht, maar is, door fotoprojecten in de provincie en presentaties bij de roofprint pers, in Zeeland zeker geen onbekende. (ezels! aardappels!) Over de aard van zijn tentoonstelling laat ik Martin zelf aan het woord:

‘Ongeëvenaarde vrijheid en hoop ervaren de rondzwemmende kwallen in de onmetelijke oceanen. Ik ben een Ezel, ik weet daar niets van, maar Maria ondersteunt deze vrijheidsdrang tezamen met de Burcht van de Vrede’.

Lees meer op www.deroofprintpers.nl/tentoonstellingen.html

Na het kunstrouteweekend is de expositie nog de hele maand februari te zien.

leni van den berge
de roofprint pers
bellinkstraat 25
middelburg

martin3 martin5 martin poster

06 Studio VC

In het openingsweekend van het nieuwe kunstseizoen is de Haagse schilder Jos van den Berg te gast in Studiovc in de Lange Noordstraat.

Zijn kleurrijke schilderijen verwijzen naar de Cobra beweging. Maar in Middelburg presenteert hij een serie bijzondere werken op papier. Geïnspireerd door de Kanji, de karakters van het Japanse alfabet, zet hij tekens op papier waarin eenvoud en zeggingskracht samen gaan. Een unieke serie waarbij less is more heel duidelijk wordt.

Vaste exposant fotograaf en filmer Frank Peters behaalde onlangs een gouden onderscheiding voor zijn foto Poles and Birds tijdens de Tokyo International Foto Award sen vogelfotograaf Christel Wijland (zie ook Wij zijn de stad) presenteert drie prachtige foto’s.

jos

07 CBK Zeeland

ZEEUWSE LICHTING 2023

Samen Gestrand
Ieder met hun eigen levensverhaal en nog te bewandelen paden zijn vijf afgestudeerden met Zeeuwse roots voor nu heel eventjes 'Samen Gestrand’ in deze tentoonstelling bij CBK Zeeland.

CBK Zeeland presenteert van donderdag 11 januari t/m vrijdag 18 februari 2024 de werken van vijf afgestudeerde kunstenaars, vormgevers en stedenbouwkundigen, allen geboren of woonachtig (geweest) in Zeeland. De deelnemers zijn:

Eva van den Broek
Lucie de Groen
Luïsa Jacobse
Diederik Vane
Kaj Zwerver

CBK Zeeland, Balans 17, Middelburg, 0118-611443, info@cbkzeeland.nl
Openingstijden: ma t/m vr 9 – 17 uur 1e zo vd mnd 13 – 17 uur
www.cbkzeeland.nl

Zeeuwse Lichting 2023

12 Atelier Coraalboom

Atelier Coraalboom

Liliane Versluys is mijn gast voor de start van het jubileumjaar.
Deze geëngageerde kunstenaar maakt keramieken bas-reliëfs, beelden in plaaster en brons en grote beelden in stevig beton.
Zij boetseerde het monument voor de Onbekende Oorlogsvrouw in brons. Het kreeg zijn definitieve plaats in Leuven en werd bekroond met een mooie prijs.
Liliane werkt figuratief... troostende, toegankelijke, vriendelijke dingen, weg van perfectie.
Naast MEESTERlijk beelden maken was ze tot in 2021 MEESTER in haar advocatenkantoor in Leuven. Ze is auteur van informatieve, juridische boeken.
Het is tijdens haar actieve loopbaan dat zij tijd vrijmaakte om zich te bekwamen in de teken- en schilderkunst. Zo kreeg ze een stevige basis voor een professionele loopbaan als beeldhouwer. Het is in de academie in Leuven dat ik haar leerde kennen.
Liliane Versluys zal aanwezig zijn.

U kunt zien: bronzen miniaturen, kleine betonnen en plaasteren beelden en bas-reliëfs in keramiek en plaaster.
U kunt horen: het antwoord op al wat u wilt weten over de beelden.

Welkom Liliane Versluys!
Welkom beste bezoeker, op 3 en 4 februari, in de Singelstraat, nummer 70!

IMG7193-Groot
IMG8456
coraal001
IMG7531-Groot
coraal003
IMG8497-1
IMG8449
IMG0912

19 Atelier Nanky de Vreeze

Marcel Prins, mijn Fries/Zeeuwse gast introduceert zijn sculpturen in mijn atelier met de volgende tekst:

lektos idiootès

(bij wijze van spreken)

je n’ai pas de style
wat ik doe is stijlloos

ik heb een stiel
ik bouw beelden
sterk en broos

Marcel Prins is een kunstenaar met een scherp oog voor de mogelijkheden van ‘waardeloos’ materiaal. Hij gaat er niet bewust naar op zoek, maar kijkt wel altijd om zich heen, eigenlijk totdat het materiaal hém vindt, hem triggered om nieuwe ideeën uit te werken. Daarbij blijft de gevonden vorm de start van het werk; zijn fantasie en het ambachtsman in Marcel Prins bepalen het finale beeld. Daar bestaat geen toeval.

afbeeldingen werk van Marcel Prins

mp08
mp09
mp10
mp07
mp11
mp05
mp02
mp01
mp04
mp03

Samen hebben wij zijn sculpturen bij mijn recente werk uitgezocht.
Zijn ‘bouwsels’ gaan op zoek in mijn atelier naar de juiste plek bij mij mijn laatste wandobjecten.
Zij vinden elkaar.

2
4
5
3
1

18 Het Cultuurhuis Kuiperspoort

ZEEUWSE GASTEN - LIESBETH LABEUR

Het Cultuurhuis Kuiperspoort heeft dit jaar als gast voor het openingsweekend van de Kunst- en Cultuurroute LIESBETH LABEUR uitgenodigd.

Liesbeth Labeur (Middelburg, 1975) is kunstenaar en leeft en werkt in Zeeland. Ze studeerde aan de Sint Joost Academie in Breda. In haar artistieke praktijk staan piëtistisch vormgebruik en Babylonische beeldverwarring centraal.

Veel Middelburgers zullen (misschien onbewust) haar werk al eens hebben gezien. Voor de FACADE 2022 heeft zij op de wand in de fietstunnel onder het spoor van de Kanaalweg naar de Segeerssingel een zin getegeld, in kobaltblauw. Woorden die tegelijk beeld zijn: ‘Geen oord ter wereld meer beschermd door dijk en duin’. Een meter hoog en in totaal ongeveer achttien vierkante meter. Ze noemt het een dienstbaar kunstwerk: “Dienstbaar aan het klimaat en leuk voor de mensen die het Zeeuwse volkslied mooi vinden”.

Liesbeth Labeur is een veelzijdig kunstenaar en werkt met veel verschillende vaak experiementele technieken. Kunst betekent voor Labeur, naar het motto van de Franse schrijver Honoré de Balzac, niet het nabootsen van de natuur maar er uitdrukking aan geven. ‘Ik denk niet al te heilig over kunst. Het is gewoon een van de talen die mensen kunnen spreken. Je kunt de beeldtaal gebruiken, zoals je ook Frans gebruikt. Het maakt deel uit van mijn karakter. Je hebt beelddenkers, zoals je ook woorddenkers hebt”.

Naast haar werk als kunstenaar is Labeur ook werkzaam als docent in het Cultuurhuis. Ze neemt haar cursisten mee op avontuur en sitmuleert hen te werken met allerlei zowel klassieke als experimentele kunstenaarstechnieken: spray op plastic, zelf houtskool maken en daarmee tekenen, een bewegend filmpje maken en nog veel meer.

Tijdens het tentoonstellingsweekend is zowel het eigen werk van Liesbeth Labeur als de resultaten van de avonturen met cursisten te zien.

Zaterdag 3 februari en zondag 4 februari
Van 13.00 tot 17.00 uur
Cultuurhuis Kuiperspoort
Kuiperspoort 18, Middelburg

8b7a03c7-603e-4c7d-8ebe-76fc797704a1
632c611a-9ea8-4bd9-96a8-b942ce769845
ebfc6dd2-8ce1-4d73-be12-ee7a072a63d2
IMG8826
IMG8827
7988dd43-6212-437c-bc09-4def72046e65
a041ef57-2402-4afc-931b-1607c1d304df
IMG8829

16 Atelier Sandra van der Meulen

Zeeuwse Gasten

Met het oog op 25 jaar Kunst- en Cultuurroute Middelburg wilde ik Zeeuwse Gasten eens op een andere manier benaderen. In plaats van zelf op zoek te gaan naar een gastkunstenaar, nodigde Angeline Bijl-Hagendijk van Maan Galerie (Kortgene) uit om invulling te geven aan mijn bijdrage aan Zeeuwse Gasten.
Angeline vertelde mij in eerdere gesprekken dat het haar missie was om als galeriehoudster een verbinding te maken tussen kunstenaars uit de regio Rotterdam en kunstenaars uit Zeeland.

En juist ook het zoeken naar verbinding -weliswaar oorspronkelijk met kunstenaars binnen Zeelandwas een van de achterliggende gedachten die ten grondslag lagen aan het opstarten van Zeeuwse Gasten in 2016.

Angeline Bijl-Hagendijk heeft gekozen voor een presentatie van het werk van Hillegon Brunt, een kunstenaar uit Rotterdam. Zij toont in mijn atelier een mooie collectie van haar werk op papier.

En zit er ook een Zeeuwse tintje aan het werk van Hillegon Brunt? Ik zou zeggen kom kijken en ontdek het zelf. Haar prachtige wonderbaarlijke tekeningen zijn zowel herkenbaar als vervreemdend. Met verrassende combinaties en een tikkeltje humor prikkelt ze je fantasie.

016AngelineBijl HagendijkMaanGalerie 2 016ENSIS HBRUNT 016meubilair13 HBRUNT 2 016MYTILUS HBRUNT 2

32 KUNSTHUIS André

Tijdens de Opening van het Kunst- en Cultuurroute in Middelburg jaar, opent tevens KUNSTHUIS André voor het eerst haar deuren. Het historisch pand aan de Segeersstraat 43 wordt omgetoverd tot een levendige studio en galerie waar de schoonheid van portret- en figuratieve kunst centraal staat. André Romijn, bekend om zijn realistische portretten en figuratieve werken die de vrouwelijke vorm en geest vieren, zal in februari het atelier verder inrichten en de werken selecteren die de muren van dit nieuwe kunsthuis zullen sieren. Bezoekers kunnen zich verheugen op een rijke collectie van Romijns eigen werken en die van andere kunstenaars, daterend van de 17e eeuw tot nu.
Speciaal voor dit openingsweekend, zal de bekende beeldhouwer Anthon Hoornweg zondag te gast zijn in KUNSTHUIS André. Een aantal werken van Anthon worden het gehele weekend tentoongesteld.


Beeldhouwer Anthon Hoornweg: "Met mijn werken probeer ik de vergankelijkheid uit te beelden."

Anthon Hoornweg is een meester in het creëren van bronzen beelden. Hij heeft een grote en internationale kring van kunstliefhebbers die zijn werk bewonderen en verzamelen. Van jongs af aan voelde Anthon zich aangetrokken tot uilen. Vol karakter en met een verfijnde schoonheid creëert hij deze imposante vogels in brons. Niet alleen zijn uilen, maar ook zijn stierenkoppen zijn beroemd.

Anthon is geboren en getogen in de omgeving van Rotterdam, de plaats waar hij nog steeds woont en werkt. Zijn vroegste kunstcreaties dateren uit de tijd dat hij op de basisschool zat en kleine figuurtjes van klei maakte.

Later volgde hij lessen bij de gerenommeerde beeldhouwer Ru de Gier. Van 1965 tot 1970 studeerde Anthon Hoornweg aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten, waar hij les kreeg van Arie Teeuwisse, Bram Roth en Ian Pieters. Gedurende deze jaren werkte hij ook in het atelier van Ru de Gier, die hem de eeuwenoude techniek van de verlorenwasmethode bijbracht. Anthon heeft zijn eigen bronzen gegoten.

Zijn beelden representeren menselijke figuren, dieren zoals bronzen stieren, of een combinatie van beide, zoals in zijn beroemde Minotaurussen uit de Griekse mythologie, deels man en deels stier. Zijn nieuwe werk roept dezelfde sfeer op. Het zijn ruïnes die doen denken aan het Romeinse Rijk en die gemaakt zijn van afzonderlijke bronzen onderdelen. Het zijn complexe werken die veel vakmanschap vereisen.

Enkele maanden per jaar is Anthon betrokken bij de jaarlijkse grote opdracht, het maken van bronzen stierenkoppen als trofeeën voor de winnaars van de Prix Europa. Dit is een Europees omroepfestival dat jaarlijks in Berlijn wordt gehouden om de beste televisie-, radio- en online producties te kiezen. Sinds 1999 is de stier van Anthon Hoornweg gekozen als het symbool voor deze prestigieuze prijs. Het symbool stelt Europa voor in de vorm van een stierenkop.
Onder de winnaars van de Prix Europa bevinden zich grote namen zoals de Britse BBC-presentator en natuuronderzoeker Sir David Attenborough en regisseur Ingolf Gabold, bekend van de series The Bridge, The Killing en Borgen.

"Ik maak de beeldjes stuk voor stuk met de hand. Geen enkel is hetzelfde. De stier verwijst naar de mythologie van Kreta, het eiland waar lang geleden de Europese cultuur begon. De trofee heeft dezelfde betekenis als het Gouden Kalf en de Oscar."

andre01
andre02
andre03
andre04
andre05

21 GalerieGerritse

Het Zeeuws Textiel Collectief zijn de Zeeuwse Gasten bij Galerie Gerritse in de maand februari 2024. De tentoonstelling ‘in het stille zitten’ is van vrijdag 2 feb 2024 t/m 24 februari.

Zondag 4 februari wordt de tentoonstelling om 14:00 uur geopend met de performance:

geen stoel om op te zitten, zo stil het gewicht’.

6 vrouwen zoeken naar de juiste stoel om hun werken te dragen.
Ze komen tot een idee om de kleur Meekrap te gebruiken als verbinding tussen wat vormgegeven gaat worden.
Er ontstaan 6 stoelen met ieder een eigen identiteit en verhaal.

Willeke van der Stel
Stil kijk ik uit over de velden en besef dat niets blijvend is
Tini van Bebber
Zou het kussen troost bieden aan het gehavende?
Corry Loogman
Harde keukenstoel kussentjes van schapenwol zacht maar stil zitten
Nelie Zoetemeijer
Als klein meisje zat ik er al op nu kan het meisje zich opnieuw veilig voelen
Marijke Leertouwer
Mijn stoel biedt gezelschap, met een druppel aan de neus
Etuschka Benschop
in de lagen van de tijd een andere werkelijkheid geen stoel om op te zitten

GalerieGerritse ZTC in het stille zitten detailfoto 4 GalerieGerritse ZTC in het Stille Zitten detailfoto 2 GalerieGerritse ZTC in het Stille Zitten detailfoto 1 crop GalerieGerritse ZTC in het Stille Zitten detailfoto 3

31 Atelier Hoed Gezien

Mijn gast is Daniëlla Kreiken.
Gefantaseerde flora en fauna getekend met pen of kleurpotlood en enkele stuks in olieverf.
Daniella is kunstenaar en galeriehouder van de 'Zeemanskamer' te Veere.
Ze exposeert van 13 januari tot 2 maart in mijn raam. Dus ook tijdens het thema Zeeuwse Gasten.

"Als er eenmaal een insect op mijn tekentafel is ontstaan komen er vanzelf meer. Van tevoren weet ik niet wat het eindresultaat zal zijn. Met enkele lijnen zet ik een bladvullende compositie op, volg mijn gevoel en zie wel wat er uitkomt"

Daniella Kreiken Zeeuwe Gast 3 Daniella Kreiken Zeeuwe Gast 4 Daniella Kreiken Zeeuwe Gast 5

30 Blauwe Hope

Monica van de Vreugde uit Koudekerke laat met haar beelden de Zeeuwse natuur in al zijn verschijningsvormen zien. Strand en zee zijn een inspiratiebron en nodigen haar uit om met licht en lijnen te spelen zodat er abstracte strandkunst ontstaat. Ook bloemen en stillevens in de natuur brengen de kijker in het moment zodat de beelden niet alleen uitnodigen tot kijken maar ook tot beleven. Onder de naam Zeeuwse Vreugde is zij ook te vinden op sociale media. Ze heeft geëxposeerd in verpleeghuis Simnia en het Gasthuis in Middelburg en heeft het fotoboek Verstild Walcheren gemaakt en uitgegeven.

IMG 2306 IMG 2307 IMG 2312

 

BlauweHope

22 Porselein atelier Petra Bouman

3 en 4 Februari 13.00 – 17.00 uur

Gast: John Riekwel, Sierstukken
John is op beide dagen aanwezig

De eerste serie sieraden die hij heeft gemaakt zijn ontstaan uit afvalmaterialen zoals hout resten en aluminium.
In de loop der tijd heeft hij deze materialen gecombineerd met nieuwe producten.
Een voorbeeld hiervan zijn de ringen van epoxy, aluminium en piercings.
Deze serie noemt hij dan ook pier-ringen.
Steeds weer probeert hij nieuwe ontwerpen te maken uit materialen die hij op straat of ergens tegenkomt.
Van elk sieraad worden er hooguit 3 gemaakt.

John Riekwel
inhout@kpnmail.nl

Welkom in porselein atelier
Petra Bouman
www.breekbaarwit.nl

John-5-
John-2-
John-3-
John-1-
John-4

14 Middelburg Schilderkunst

jasminTe gast bij Wieteke: Jasmin !

Met het openingsweekend is bij mij een Middelburgse gast, namelijk Jasmin (van Houte) . Een paar jaar terug was zij eerder te gast bij mij en ik werd toen al geraakt door haar ‘gevoelige kunst’. We zijn bevriend geraakt en zodoende heb ik Jasmin leren kennen als een kunstenares die één is met wat zij maakt. Haar rijke gevoelswereld toont zij heel puur, eerlijk en kwetsbaar op het doek of op papier (of ander materiaal waar zij mee experimenteert). Vanuit haar gevoel en intuïtie neemt ze de kijker mee door menselijke diepe dalen en naar grote hoogtes van verlichting en weet zo de medemens aan te spreken op zijn eigen gevoelswereld. Niet voor niks is de feniks, symbool voor transformatie, een wezen dat je in haar schilderijen terug ziet. Tijdens deze weekend-expositie bij Wieteke staan de vogels en feniksen van Jasmin centraal. Kom langs en laat je meevoeren in kleurschakeringen, texturen en beelden die iets met je doen.
Wil je alvast een voorproefje? Kijk dan op Instagram: jasmin_jvh
Bij interesse in haar werk kun je mailen naar: jasminvanhoute@gmail.com

Uiteraard is er dit weekend ook van Wieteke zelf werk te bewonderen.

Adres
Middelburg Schilderkunst
Wieteke Hendrikx
Schuitvlotstraat 3
4331 SX Middelburg
www.middelburgschilderkunst.nl
www.wietekehendrikx.nl
msk@telfort.nl
Openingstijden

1e zondag van de maand van 13–17 uur
Daarnaast is atelierbezoek ook mogelijk op afspraak.