instagram57facebook 

32 KUNSTHUIS André

THEMA: Volendam, een schilderachtige haven voor kunstenaars uit alle windstreken

Deze maand belicht KUNSTHUIS André hoe rond het begin van de 20e eeuw Volendam een magneet werd voor kunstenaars, op zoek naar schoonheid en authenticiteit.
U heeft de mogelijkheid een aantal originelen kunstwerken te zien van artiesten die een of meerdere malen Volendam hebben hebben aangedaan. Daarnaast presenteert op zondagmorgen van 11.00 tot 12.00 kunstenaar André Romijn een lezing over dit thema. In de middag schildert André een ‘alla prima’ Volendams portret met olieverf.
Stap in de wereld van kleurrijke tradities, authentieke charme en artistieke inspiratie met de lezing "Volendam, een schilderachtige haven voor Kunstenaars uit alle windstreken". Deze levendige presentatie door André Romijn, nodigt u uit om te ontdekken hoe een bescheiden vissersdorp uitgroeide tot een magneet voor kunstenaars uit de hele wereld.

Een culturele ontmoetingsplaats
In het hart van Volendam staat Hotel Spaander, in 1881 opgericht door Leendert en Aaltje Spaander. Met hun visionaire geest en ongeëvenaarde gastvrijheid werd hun etablissement een culturele ontmoetingsplaats, een levend canvas waarop internationale kunstenaars hun indrukken van het pittoreske dorp vereeuwigden.
Waarom deelnemen aan deze lezing? Omdat het meer is dan een geschiedenisles; het is een reis naar het creatieve epicentrum van de 19e eeuw. U zult niet alleen leren over de unieke marketingstrategieën die Volendam op de wereldkaart zetten, maar ook over de persoonlijke verhalen die elk kunstwerk aan de muren van Hotel Spaander omringen. Deze lezing biedt een ongekende blik op de collectie, die niet alleen kunstwerken bevat maar ook de ziel van een gemeenschap die kunst ademt.
André neemt u mee door de straten van Volendam, langs de groene huisjes en de haven, en onthult hoe de Spaanders en hun zeven dochters in klederdracht het beeld van Nederland vormden. U leert over Henry Havard, de Franse kunstenaar die Volendam 'ontdekte', en hoe zijn werk de weg plaveide voor 1.800 kunstenaars die Volendam hun thuis noemden.

Symbool van Nederland
Deelnemers krijgen inzicht in hoe Hotel Spaander een platform bood voor kunstenaars om ongestoord te werken in atelierwoningen en hoe het versturen van ansichtkaarten naar kunstacademies het dorp tot een symbool van Nederland maakte. U zult ontdekken hoe de Spaanders Volendam transformeerden tot het grootste kunstenaarsdorp van Europa en hoe deze erfenis tot op de dag van vandaag voortleeft.
Deze lezing is een must voor liefhebbers van kunst, geschiedenis en cultuur. Het biedt een unieke kans om de invloedrijke geschiedenis van Volendam te ervaren en te begrijpen hoe dit dorp de wereld van kunst en cultuur heeft gevormd. Mis deze kans niet om uw horizon te verbreden en deel te nemen aan een verhaal dat nog steeds leeft in elk hoekje van Volendam.

Reserveer
Schrijf je nu in en wees getuige van hoe Volendam een schilderachtige haven werd voor kunstenaars uit alle windstreken! Reserveren is noodzakelijk via ons contactformulier, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Voor deze eerste lezing geldt een introductieprijs van 5 euro per persoon. Na inschrijven sturen wij je een bevestiging toe.
Wil je op de hoogte blijven van de volgende lezingen en wanneer deze plaatsvinden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

KUNSTHUIS André
Segeersstraat 43
4331 JM Middelburg
www.romijnart.com

volendam-hotel-spaander-rond-1900
Julius-Soonius-Framed
schmutzer-anzenberger-gallery-8
Mother-and-Child-in-Traditional-Volendam-Costume-by-Gertrud-Zuelzer
Volendam-willy-sluiter-hille-kwakman
Am-Dyck-by-Ferdinand-Schmutzer
Tagesneuigkeiten-by-Ferdinand-Schmutzer
Waiting-by-Andre-Romijn-charcoal-sanding-2023-2
volendam-schilderen-aan-de-haven