Thema's

Binnen de Kunst & Cultuurroute Middelburg zijn verschillende werkgroepen actief om speciale activiteiten en thema's gestalte te geven. Onderstaand een overzicht van deze activiteiten.

Zeeuwse Gasten

 

De Kunst- & Cultuurroute Middelburg start haar seizoen traditiegetrouw met ‘Zeeuwse Gasten’.
Deelnemende kunstenaarsateliers binnen de route nodigen een collega-kunstenaar uit Zeeland uit om samen, op de eerste zondag van februari, te exposeren.
Op deze wijze verbindt de Kunst- en Cultuurroute zich met haar omgeving en verbreden wij ons aanbod met kunstenaars uit de provincie die u wellicht nog niet kent.

Meer informatie vindt u op de nieuwspagina.
Contactpersoon: Sandra van der Meulen

Middelburg Boekenstad

 

Middelburg Boekenstad is een grootschalige boekenmarkt in de openlucht met een divers aanbod, die voor de kunstroute elke eerste zondag van mei wordt georganiseerd door Gert-Jan en Mimi de Rooij.
Al decennia lang verzorgen zij verreweg de grootste(140 kramen) en leukste boekenmarkt van ZW-Nederland.
Naast de activiteiten op de Markt is er een bibliofiele route langs ateliers en galeries van de kunstroute, met presentaties/tentoonstellingen van kunstenaarsboeken, boeken van ‘private presses’, boeken uitgegeven in eigen beheer, bijzondere fotoboeken enz. Zelfs de ‘literaire hoed’ ontbreekt niet.

Meer informatie vindt u vanaf ongeveer half april tot begin mei op de nieuwspagina.

Contactpersoon bibliofiele route: Leni van den Berg
Contactpersoon Boekenmarkt: G J de Rooij roboek@zeelandnet.nl
www.freewebs.com/middelburgboekenstad

Poëzie

 

De eerste zondag van november staat al bijna 2 decennia in het teken van verdichte taal. 
De werkgroep Poëzie organiseert en coördineert thematische voordrachten van Zeeuwse dichters op diverse locaties in de binnenstad. Dan gaat het ook om eigen uitingen waaronder ook voordrachten door de stadsdichter.

Kunstmarkt

 

Elke eerste zondag van augustus vindt de Kunstmarkt plaats. Op het Abdijplein in Middelburg kunnen tussen 12.00 en 17.00 uur maximaal 60 kunstenaars hun werk presenteren. En naast het presenteren van het werk kan er natuurlijk ook verkocht worden!
We proberen de diverse kunstvormen zo veel mogelijk af te wisselen, zoals schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerk, fotografie, keramiek, sculpturen, houtwerk, edelsmeedwerk, werken van rubber, papier, staal of textiel. Ook proberen we de Kunstmarkt jaarlijks te "verversen" met nieuwe deelnemers. Vanwege de grote belangstelling voor deelname vindt elk jaar een selectie plaats.

Heeft u vragen of opmerkingen over de Kunstmarkt of heeft u interesse om deel te nemen? Mail dan naar Lidy Renout via kunstmarktmiddelburg@gmail.com

Kunst-Fietsroute Middelburg

 

De Kunst- Fietsroute wordt jaarlijks in het derde weekend van september georganiseerd door Hanny Mallekote. U kunt dan op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur fietsend (of met de auto) een route afleggen en meer dan 30 kunstenaars bezoeken die buiten de veste van Middelburg hun atelier hebben.

Het kunstaanbod in ateliers en tuinen is zeer gevarieerd en wordt gecompleteerd met activiteiten en demonstraties op en nabij de locaties.

De locaties zijn herkenbaar aan de vlag van de Kunst- en Cultuurroute Middelburg.

Op enkele locaties is er koffie/ thee en een versnapering verkrijgbaar.
Voor meer informatie over de Kunst- Fietsroute Middelburg: post at hoedgezien punt nl

Ziel van kunst

 

De mensen van het Filosofisch Café Middelburg brengen u, elk jaar tijdens de route van oktober een speciaal filosofische middag rondom kunst.
Meestal kunt u op verschillende locaties van onze route het filosofisch cafe bijwonen.

Contactpersoon: Nico Out

Weetjes

Wist u dat....?

Weet u dat de stadsdichter soms ook voor de Kunstroute dicht of meedoet in een thema? Of weet u dat Middelburg VÓl-koren is voortgekomen uit de activiteiten van de Kunstroute en dat hetzelfde geldt voor de Sprekende Geveles in de stad?

Onderstaand aandacht voor deze drie weetjes.

Stadsdichter

Naast de werkgroep poëzie bestaat ook een samenwerking tussen de Stadsdichter van Middelburg en de kunstroute.

Onderstaand het prachtige gedicht dat stadsdichter Anna de Bruyckere voordroeg bij de opening van ons seizoen in 2018

Meer over en van de hand van de stadsdichter op deze pagina!

 

gedicht annadebruyckere

Op een groot aantal locaties in het historische hart van Middelburg treden koren, zanggroepen en ensembles op uit de regio en ver daarbuiten en het talrijke publiek heeft vrij toegang. Vol-Koren is het grootste en leukste koorfestival van Zeeland en omstreken, een zangfestijn voor jong en oud, waarin niks moet en alles kan. Daar moet je geweest zijn, daar moet je hebben gezongen...

Geschiedenis

In 1999 werd naar idee van Lia Hector en Fred van Duivenvoorde een bescheiden werkgroep geformeerd. De maand juli werd uitgezocht om het thema "Vol -koren" te organiseren. Locaties werden gezocht, koren benaderd, zang- en inzingroosters opgesteld, gastvrouwen gezocht, programmaboekjes gekopieerd en geniet. Zo ging op zondag 4 juli 1999 de eerste "Middelburg vól-koren" van start: in de Koorkerk, de Kloostergangen, de Salon der Hedendaagse Kunst, de Graanbeurs en De Drvkkery.

Al snel na de eerste succesvolle jaren besloten we het festival van 2002 uit te breiden tot een tweedaagse. Die twee dagen bleken ook wel nodig, want de vierde editie van "Middelburg vól-koren" telde niet minder dan 36 deelnemende koren! Alle jaren hierna waren erg succesvol en jawel, in 2012 was volkoren een driedaags festival; vrijdagavond staan op het Abdijplein twee podia. Op één ervan zingen de Sea Sound Singers en Seaside Rendez-vous, en op het kleinere podium ernaast speelt de band Rose Motion tussen de kooroptredens door.

Inmiddels is Vol-koren een enorm festival en komt het tot stand i.s.m. de Kunst & Cultuurroute, maar staat het geheel op eigen benen!

Sprekende gevels

U heeft ze vast gezien in onze binnenstad: De 'Sprekende Gevels'!
Vanuit de Kunstroute is er geijverd om gedichten te plaatsen op gevels in de binnenstad van Middelburg.
Dit project heeft enkele jaren gelopen en is nu afgerond.
Via een plattegrond kunt u een wandeling maken langs alle 'sprekende gevels'.

Belééf Kunst & Cultuur

Blijf op de hoogte!

U kunt de deelnemers aan de route elke eerste zondagmiddag van de maand bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur. Met uitzondering van januari.

Natuurlijk kunt u altijd een afspraak maken met een afzonderlijke deelnemer voor een ander tijdstip. Kijk hiervoor even op de deelnemerspagina's.

Wilt u contact met het bestuur van de Stichting Kunst en Cultuurroute Middelburg? Gebruik dan de gegevens op de contactpagina.

vervaardigd door De Jong One!

© 2013-2020 Stichting Kunst en Cultuurroute Middelburg